ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωριζετε πριν τη διενέργεια των εξετάσεων

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τουλάχιστον 12 ώρες νηστεία από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες), πριν την αιμοληψία. Συνιστάται να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2-3 ημέρες. Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν πρόκειται να ελέγξουμε τα εξής: χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, σάκχαρο, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες κλπ. Καλό είναι επίσης να παραλείψουμε την πρωινή δόση φαρμάκων εφόσον γίνεται.

Για τη μέγιστη ακρίβεια στη μέτρηση απαιτείται:

 • αποχή από τη σεξουαλική πράξη για 3 ημέρες
 • να μην έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση στον προστάτη
 • να μην έχουν προηγηθεί ημέρες έντονης δυσκοιλιότητας

Η γυναίκα που θα υποβληθεί στο τεστ ΠΑΠ είναι χρήσιμο να έχει προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα της φροντίζοντας για τα παρακάτω:

 • Αποφύγετε να κάνετε κολπική πλύση πριν το τεστ ΠΑΠ
 • Μία μέρα πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
 • Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικές κρέμες
 • Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το πέρας της περιόδου.

Τα πρώτα πρωινά ούρα είναι το καταλληλότερο δείγμα για τη γενική εξέταση ούρων. Είναι απαραίτητο όμως κατά τη συλλογή να τηρούνται προϋποθέσεις σωστής συλλογής και συντήρησης.
Συγκεκριμένα:

Ο εξεταζόμενος την προηγούμενη μέρα λαμβάνει τροφή με κανονική ποσότητα αλατιού και δεν πίνει πολλά υγρά ώστε τα ούρα να είναι πυκνά.
Το βράδυ δειπνεί ελαφρά και ουρεί πριν πέσει για ύπνο. Πριν τη συλλογή, επιβάλλεται το πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων με νερό και σαπούνι. Στοιχεία που οφείλονται σε φλεγμονές (π.χ. πυοσφαίρια, βλέννα), μπορεί να παρασυρθούν κατά την ούρηση και να αλλάξουν την εικόνα των ούρων.
Όλα τα δείγματα των ούρων πρέπει να συλλέγονται σε χημικώς καθαρά και κατά προτίμηση αποστειρωμένα δοχεία με πώματα που κλείνουν καλά και στερεά. Οι καθετηριασμοί της ουροδόχου κύστης για τη λήψη δειγμάτων ούρων παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο για λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος και πυελονεφρίτιδα. Τα πρώτα πρωινά ούρα είναι το καταλληλότερο δείγμα για τη γενική εξέταση ούρων γιατί εξασφαλίζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Είναι πυκνότερα δηλαδή τα συστατικά τους βρίσκονται στην μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση.
 2. Έχουν σταθερή σύσταση και εξασφαλίζουν έτσι συγκρίσιμα αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών αναλύσεων.
 3. Είναι πιο όξινα και έτσι δεν καταστρέφονται πολλά ευαίσθητα στοιχεία των ούρων π.χ. οι κύλινδροι των ούρων.
 4. Έχουν σταθερότερο ειδικό βάρος.
 5. Συλλέγονται πολύ εύκολα.

Το τμήμα χρησιμοποιεί έναν από τους πλέον σύγχρονους αναλυτές καλλιεργειών (VITEK-BIOMERIEUX), με δυνατότητα γρήγορης και ακριβούς ταυτοποίησης των μικροβίων και διεξαγωγής αντιβιογράμματος με μέθοδο προσδιορισμού MIC (Ελάχιστη Ανασταλτική Πυκνότητα αντιβιοτικού).

Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία. Όλες οι εξετάσεις αξιολογούνται πάντα ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Προτιμότερο όμως χρονικό διάστημα για καλύτερη εκτίμηση των περισσοτέρων εξετάσεων (Προλακτίνης, FSH, LH, Ανδρογόνων) είναι μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου. Η Οιστραδιόλη την 14η και η Προγεστερόνη την 21η.

Καλό είναι να προηγείται 2-3 ώρες νηστεία. Συνήθως πρέπει να παραληφθεί η λήψη φαρμάκων για το θυρεοειδή πριν την εξέταση.

Οι παρακάτω τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται από τον εξεταζόμενο 3 ημέρες πριν και κατά την διάρκεια της συλλογής του δείγματος:

καφές

τσάι

μπανάνες

αβοκάντο

εσπεριδοειδή

κακάο

σοκολάτα

βανίλια

ξηροί καρποί

Φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγονται για το ίδιο χρονικό διάστημα διακόπτονται μόνο μετά από ιατρική συμβουλή.

Οι παρακάτω τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται από τον εξεταζόμενο 3 ημέρες πριν και κατά την διάρκεια της συλλογής του δείγματος:

καφές

τσάι

μπανάνες

αβοκάντο

κακάο

σοκολάτα

βανίλια

ξηροί καρποί

οινοπνευματώδη

κάπνισμα

Φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγονται για το ίδιο χρονικό διάστημα διακόπτονται μόνο μετά από ιατρική συμβουλή.

Η αιμοληψία συνίσταται να γίνεται τις πρωινές ώρες και πριν τη λήψη του φαρμάκου.

Η ασθενής θα πρέπει να έχει πλυθεί πολύ καλά τοπικά με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι από την προηγούμενη ημέρα και να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή. Η λήψη του κολπικού υγρού γίνεται εντός του εργαστηρίου από τον Ιατρό.
Εάν η λήψη γίνει από τον Γυναικολόγο Ιατρό είναι απαραίτητο να μεταφέρεται εγκαίρως το δείγμα στο μικροβιολογικό εργαστήριο σε υλικό stuart ή φυσιολογικό ορό. Εάν έχει πάρει η ασθενής πρόσφατα αντιβίωση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας θα πρέπει να ενημερώσει το προσωπικό.

Η συλλογή δείγματος κοπράνων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του. Η απαιτούμενη ποσότητα κοπράνων είναι περίπου 8-10 γραμμάρια. Το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο καλά κλεισμένο για την αποτροπή διαρροής. Τα κόπρανα (τυχαίο δείγμα) μπορούν να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Πρέπει στα υπό καλλιέργεια νύχια να μην έχουν εφαρμοστεί αντισηπτικά (π.χ Betadine) , αντιμυκητιασικές κρέμες, πούδρες, λάκες για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ δεν πρέπει να έχουν ληφθεί αντιμυκητιασικά χάπια για 3 μήνες προ καλλιέργειας. Επίσης τα νύχια να έχουν ξεβαφτεί τουλάχιστον 10 ημέρες προ καλλιέργειας. Κατά την επίσκεψη σας στο εργαστήριο κάλο είναι τα προσβεβλημένα νυχιά να καλυφθούν με αποστειρωμένη γάζα.

Τα πτύελα πρέπει να προέρχονται από βαθύ βήχα. Ο επαρκής βήχας καθιστά τον ασθενή ικανό να παράγει ικανό δείγμα πτυέλων. Ο ασθενής πρέπει να πάρει δύο βαθιές ανάσες και μετά από μία τρίτη να βήξει δυνατά. Το δείγμα πρέπει να τοποθετείται σε αποστειρομένο δοχείο που να έχει αποστειρωμένο πώμα. Προτιμούνται τα πρωινά δείγματα. Ποσότητα 1-3 κ.ε. είναι επαρκής. Βεβαιωθείτε ότι το δείγμα είναι πραγματικά από πτύελα και όχι από σίελο πριν να σταλεί στο εργαστήριο επειδή μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα από την μη ανίχνευση του αληθινού παθογόνου. Η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο πρέπει να γίνει μέσα σε 2 ώρες χωρίς να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Το πρωί πριν την εξέταση επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού. Από το βραδινό γεύμα θα πρέπει να περάσουν 12 ή περισσότερες ώρες και μετά να ξεκινήσουν οι αιμοληψίες για την καμπύλη σακχάρου. Το βραδινό θα πρέπει να είναι ελαφρύ και φτωχό σε υδατάνθρακες (αποφεύγουμε γλυκά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, γλυκά φρούτα). Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής, που διαρκεί συνήθως 1-3 ώρες, θα πρέπει να παραμείνει στο εργαστήριο.

Η αιμοληψία συνιστάται να γίνεται 8-10πμ ή 6-8μμ.

Απαιτείται η συλλογή του συνολικού όγκου των ούρων. Συλλέγουμε τα ούρα ως εξής:

Πετάμε τα ούρα της πρώτης πρωινής ούρησης και σημειώνουμε την ώρα (πχ 8:00 πμ) που ουρήσαμε για πρώτη φορά (εκτός δοχείου).
Μαζεύουμε όλα τα ούρα μέχρι και τα πρώτα της επόμενης ημέρας. Αυτό χρονικά θα πρέπει να γίνει 24 ώρες και 10 λεπτά πριν ή μετά το χρόνο έναρξης της συλλογής (στο παράδειγμα μας από 7:50 έως 8:10)
Στη διάρκεια του 24ώρου τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Η συλλογή δείγματος κοπράνων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του και γίνεται ύστερα από λήψη αλατούχου καθαρτικού.

Η απαιτούμενη ποσότητα κοπράνων είναι περίπου 8-10 γραμμάρια. Το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο καλά κλεισμένο για την αποτροπή διαρροής. Το καθαρτικό σκεύασμα λαμβάνεται αποβραδίς και οι πρωινές διαρροϊκές κενώσεις (δεύτερη ή τρίτη) μεταφέρονται αμέσως στο εργαστήριο (δεν φυλάσσονται στο ψυγείο).

Στο δείγμα κοπράνων που έχει ληφθεί ύστερα από λήψη αλατούχου καθαρτικού πραγματοποιούνται οι παρασιτολογικές εξετάσεις, (εφόσον στα κόπρανα τυχαίας κένωσης δεν βρέθηκαν κύστεις) διότι πολλά παράσιτα είναι

προσκολλημένα στο τοίχωμα του εντέρου και δύσκολα αποβάλλονται

με τις συνήθεις κενώσεις. Με τη χρήση αλατούχου καθαρτικού (χωρίς έλαια ή άλλες ουσίες) αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν στο δείγμα κοπράνων παράσιτα που έχουν αποκολληθεί όσο με τον έντονο περισταλτισμό του εντέρου από τη δράση του καθαρτικού, όσο και από το «ξέπλυμα» του εντέρου από τη συχνή αποβολή νερού.

Είναι προτιμότερο η αιμοληψία να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τον ύπνο και να αποφεύγεται το άγχος. Διάφορα επίσης φάρμακα (αντιβιοτικά, αγχολυτικά, αντιόξινα, αντισυλληπτικά κ.λ.π.) είναι δυνατόν να επηρεάσουν την εξέταση.

Για να διατηρήσει το σπέρμα τα χαρακτηριστικά του και τις πλήρεις γονιμοποιητικές του δυνατότητες χωρίς επιμολύνσεις ή απώλειες πρέπει όσο το δυνατό να ακολουθούνται οι εξής οδηγίες:

1. Πρέπει να υπάρχει αποχή από σεξουαλική επαφή ή εκσπερμάτιση από δύο μέχρι τέσσερις μέρες. Είναι εξ ίσου βασικό να μην υπάρχει αποχή μικρότερη από 2 ή και μεγαλύτερη από 4 μέρες. Το διάστημα αυτό υπολογίζεται από τις μέρες που μεσολαβούν χωρίς να μετράμε τη μέρα της επαφής και τη μέρα της εξέτασης.

2. Η λήψη του σπέρματος μπορεί να γίνει και στο εργαστήριο .

3. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε την λήψη του σπέρματος στο σπίτι σας, με την προϋπόθεση ότι η μεταφορά δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, εκτός κι αν υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες από το γιατρό σας. Κατά τη μεταφορά προσπαθήστε να κρατήσετε το δείγμα σε θερμοκρασία μεταξύ 18 και 30 °C μακριά από τον ήλιο.

4. Αν η συλλογή ρολόγια αντίγραφο γίνει στο εργαστήριο, πηγαίνετε στον χώρο υποδοχής (ρεσεψιόν – γραμματεία). Από εκεί θα σας κατευθύνουν στον χώρο για την λήψη σπέρματος . Αν η συλλογή έχει γίνει στο σπίτι, σημειώστε τον ακριβή χρόνο λήψης και ενημερώστε τη γραμματεία.

5. Κάνετε ένα καλό πλύσιμο με σαπούνι όλου του σώματος και ιδιαίτερα των γεννητικών οργάνων, ξεπλύνετε πολύ καλά με νερό. Φοράτε καθαρό εσώρουχο. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν την λήψη.

6. Η συλλογή πρέπει να γίνει σε αποστειρωμένο ουροδοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο, ή από το ανδρολογικό εργαστήριο.

7. Συνιστούμε την παρουσία της συζύγου ή συντρόφου και την συμμετοχή της σε αυτή την διαδικασία ώστε να υπάρξει καλή στύση και καλή σύσπαση των αδένων, διότι είναι σημαντικό να είναι ολοκληρωμένη η εκσπερμάτιση.

8. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η συλλογή καλύτερα να γίνει μηχανικά με αυνανισμό. Ο στοματικός έρωτας ή η διακεκομμένη συνουσία καλό θα είναι να αποφεύγονται. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην συλλογή σπέρματος τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό μη τοξικό προφυλακτικό που μπορείτε να προμηθευτείτε από το ανδρολογικό εργαστήριο.

9. Προσπαθήστε να συγκεντρωθεί όλο το υλικό στο αποστειρωμένο δοχείο, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες σπέρματος. Αν αυτό δεν ήταν δυνατό, ενημερώστε το εργαστήριο για να σημειώσουν τυχόν απώλειες ή για το ενδεχόμενο επανάληψης της συλλογής μία άλλη μέρα.

Η καταλληλότερη μέρα εξέτασης είναι μετά την 2η μέρα καθυστέρησης της περιόδου. Σε εξωσωματική γονιμοποίηση η καταλληλότερη μέρα εξέτασης είναι η 14η από την εμβρυομεταφορά.

Η σωστή προετοιμασία του ασθενή πριν την εκάστοτε εξέταση συμβάλει στην ορθότητα των αποτελεσμάτων , γι’ αυτό το λόγο για οποιαδήποτε απόρροια έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .

Θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού;

Καλέστε μας στο 210 222 0 444 ή συμπληρώστε τη φόρμα

Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Cookies settings
Συμφωνώ
Διαφωνώ
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Κατά την επίσκεψή σας στη σελίδα μας είναι πιθανό να σας ζητηθεί να δηλώσετε προσωπικά σας στοιχεία που σας αφορούν (όνομα, επίθετο επάγγελμα, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση κλπ.) ώστε να μπορέσουμε να σας παράσχουμε τις υπηρεσίες μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνετε στη σελίδα μας, τηρούνται αποκλειστικά και μόνο για λόγους που αφορούν τις συναλλαγές σας μαζί μας, την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και την διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο (με εξαίρεση όπου προβλέπεται από το Νόμο στις αρμόδιες και μόνο αρχές). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα είναι συγκεκριμένοι και η πρόσβαση προσώπων χωρίς εξουσιοδότηση στα προσωπικά σας δεδομένα απαγορεύεται. Κάθε εύλογο μέτρο για την ασφάλιση των δεδομένων σας έχει παρθεί. Τα προσωπικά σας στοιχεία σε μερικές περιπτώσεις δύναται να γνωστοποιούνται και σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση της συναλλακτικής σχέσης σας μαζί μας, αλλά πάντοτε υπό προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν πλήρως ότι τα προσωπικά σας στοιχεία δεν υφίστανται οποιαδήποτε παράνομη επεξεργασία. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ο χρήστης διατηρεί το δικαίωμα ενημέρωσης ή και αντίρρησης στην περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και έχει τα παρακάτω δικαιώματα: Πρόσβασης και Ενημέρωσης Έχετε το δικαίωμα να αποκτήσετε πληροφορίες σχετικά με το ποια δεδομένα έχουμε συλλέξει, για ποιόν σκοπό τα έχουμε συλλέξει και για πόσο χρόνο θα τα διατηρήσουμε. Διόρθωσης Έχετε το δικαίωμα να μας ζητήσετε να διορθώσουμε τυχόν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με εσάς ή ακόμη να συμπληρώσουμε επιπλέον πληροφορίες για εσάς. Περιορισμού και εναντίωσης επεξεργασίας Έχετε το δικαίωμα να μας ζητήσετε να περιορίσουμε ή και να αποκλείσουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων εάν αμφισβητήσετε την ακρίβεια των πληροφοριών που διατηρούμε για εσάς, εάν αντιληφθείτε ότι επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα σας με παράνομο τρόπο ή εάν δεν θέλετε πλέον να λαμβάνετε προωθητικά μηνύματα για προϊόντα και υπηρεσίες μας. Φορητότητας Έχετε το δικαίωμα να μας ζητήσετε να μεταφέρουμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε κάποιον άλλον οργανισμό για εσάς. Διαγραφής Τέλος, έχετε το δικαίωμα, να μας ζητήσετε γραπτώς να διαγράψουμε τα προσωπικά δεδομένα σας, όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα σε σχέση με τον σκοπό που συλλέχθηκαν, εάν θελήσετε να αποσύρετε τη συναίνεση σας για την επεξεργασία αυτών και εάν τα δεδομένα σας υποβληθούν σε παράνομη επεξεργασία παραβιάζοντας τον κανονισμό περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε αυτά τα δικαιώματα σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email info@microcheck.gr
Save settings
Cookies settings